vineri, 8 iulie 2016

Factorii care favorizeaza aparitia depresiei postnatale

Depresia postnatala este cunoscuta si dupa numele de depresie postpartum (DPP) sau depresia dupa nastere. Din punct de vedere medical, aceasta tulbulare a mamelor apare in urma unei modificari bruste hormonale dupa nastere. Insa acesta este doar un factor deoarece exista si tati care sufera de aceasta depresie. Astfel ca drepresia postpartum este o problema ce tine mai de graba de ordinul psihologic.
Factorii care favorizeaza aparitia depresiei postnatale
Principalul factor este nasterea in sine si aducerea pe lume si in casa a unui copil. Nu este neaparat ca doar mamele la prima sarcina sa sufere de depresia postpartum. Exista cazuri in care femeile se confrunta cu aceasta problema la a doua sarcina, in timp ce prima a decurs fara probleme. De asemenea, simptomele depresiei pot aparea atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere, la o perioada mai scurta sau mai lunga de timp.
Temerile normale precum nasterea in sine, alaptarea, posibilele probleme de sanatate ale bebelusului sunt si ele factori declansatori atunci cand sunt duse la extrem. Depresia postnatala este frecventa si in urma unui avort spontan sau in urma unei intreruperi voluntare a sarcinii.
Modalitatile prin care se manifesta depresia
Simptomele difera in intensitate sau in repetitie in functie de persoana si in functie de stadiul depresiei. Crizele de plans, nervozitatea, insomnia, sentimentele de neputinta sau de coplesire apar si in primele ore de la nastere, insa acestea dispar pe parcurs, in aproximativ 4-5 zile. Daca insa aceste stari depasesc pragul de 3 saptamani, atunci este foarte posibil sa suferiti de depresia postnatala.
Simptomele care apar in timpul unui depresii sunt: sentimentele de tristete, lipsa de putere fizica si psihica, agitatie, oboseala, tulburari digestive, ganduri negative care de multe ori tind spre moarte, atat fata de propria persoana, cat si fata de copil, grija excesiva sau din contra, lipsa totala a acesteia.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu